Last van geluid

Last van geluid – Maak uw huis geluidsdicht

Geluid buiten de deur houden

Geluid. Binnen of buiten, waar je ook bent, het is altijd aanwezig. Buitenshuis zijn omgevingsgeluiden zoals voorbijrazend verkeer, tjilpende vogels, ruisende bomen, pratende mensen en andere bedrijvigheid continue aanwezig. Thuis wilt u vaak juist ontsnappen aan al die geluiden die u een opgejaagd gevoel kunnen geven.

Binnen kunnen geluiden gelukkig meestal worden verminderd door ramen en deuren dicht te doen of bijvoorbeeld de volumeknop van de televisie naar beneden te zetten. Als het niet mogelijk is om binnen geluid ‘uit’ te zetten kan dit een negatief effect hebben op uw wooncomfort, uw (thuis)werkplek (minder concentratievermogen en productiviteit) en zelfs uw gezondheid. En dat terwijl uw huis juist een fijne plek moet zijn, waar u tot rust kunt komen.

 

Geluid buiten de deur houden

Voor uw eigen gezondheid, ontspanning en concentratie is een geluidsdicht/geluidsarm huis bijna een voorwaarde. Helaas zijn niet alle woningen even goed geïsoleerd. De zwakke schakel in het doorlaten van omgevingsgeluiden zijn vaak deuren, ramen en kozijnen. Bij met name oudere woningen kunnen muren en vloeren, door hun slechte isolatie, ook aan het rijtje worden toegevoegd. Maar gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om storende geluiden buitenshuis te houden.

Tip 1: Isolatie

Een goed geïsoleerd huis vermindert geluiden van buiten, van uw buren én voorkomt dat warmte uit huis weglekt. Heeft u een oudere woning, dan is de kans groot dat deze slecht geïsoleerd is. Investeren in goede muur-, plafond- en vloerisolatie heeft al snel een positief effect op een geluidsdichter huis.

Tip 2: Deuren

Simpelweg een deur dicht doen heeft niet altijd het gewenste effect op het ‘uitzetten’ van storende geluiden. Dit komt omdat deuren vaak hol zijn vanbinnen en geluid hier eenvoudig doorheen kan. Een holle deur kunt u vervangen voor een hoogwaardig geluidswerende deur, die het geluidsniveau aanzienlijk kan verlagen.

Het ‘geluidslek’ kan ook aan de onderzijde van een deur zitten. Drempelloos wonen is erg geliefd. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook om praktische redenen zoals eenvoudiger schoonmaken en minder struikelrisico. Het enige nadeel van het ontbreken van een drempel is dat de deur niet goed aansluit op de vloer en geluid er eenvoudig langs kan.

Dit is op te lossen door aan de onderzijde van de deur de EllenMatic Soundproof valdorpel te plaatsen. De flexibele valdorpel zorgt voor een goede sluitende afdichting van de kier. Bijkomend voordeel is dat naast geluid ook vieze geuren, tocht, rook én vuur buiten de deur worden gehouden.

 

 

Als uw deur niet geschikt is voor het plaatsen van de EllenMatic Soundproof dan is het ASP aluminium opbouwprofiel een goed alternatief. De siliconen afdichting sluit kieren tot 10 mm perfect af en houdt daarbij óók vuur en rook tegen.

Tip 3: Ramen/kozijnen

De dikte van het glas (enkelglas/dubbelglas/hoogrendementsglas/driedubbelglas) in een raam bepaald onder andere hoe geluidsdicht uw woning is. Daarbij spelen het materiaal van het kozijn, de constructie en de plaatsing (aansluitingen/kierdichtingen) ook een grote rol. Door enkelglas te vervangen wordt geluid van buiten gedempt en is ook het isolerende effect meteen voelbaar (warmer in huis).

Kieren rondom de raamopening zijn makkelijk op te vullen met Ellen tochtstrips als de Elro XL, ARP+, AIB 3N XL en ANB16. Let er hierbij goed op het type kozijn (inbouw of opbouw) en de kiergrootte die afgedicht moet worden. Een tochtstrip houdt tocht én geluid buitenshuis.

 

Een prettige leefomgeving

Nu we vandaag de dag steeds meer thuis zijn, onder andere door thuiswerken, is het verstandig om kritisch te kijken naar uw eigen woonsituatie. Is uw woning genoeg geluidsdicht? Ervaart u geluidsoverlast in bepaalde ruimtes? Ga dan aan de slag met bovenstaande punten en loop de ‘geluidslekken’ één voor één langs om te zien waar u geluidswinst kunt boeken. Op die manier creëert u een prettige leefomgeving die positief bijdraagt aan uw gezondheid.

 

Inschrijven nieuwsbrief