Handige tips om energie te besparen

Handige tips om energie te besparen

Tips voor energie besparen


Stijgende energieprijzen zorgen momenteel voor behoorlijk wat onrust. Door de relatief strenge winter van vorig jaar zijn de gasvoorraden nog niet voldoende aangevuld. Extra gas moet nu uit het buitenland gehaald worden. En dat is duur. Want het gas moet eerst worden bewerkt voordat het gebruikt kan worden en wereldwijd is er een toenemende vraag naar gas.

 

Energieverbruik verminderen

Een lage energierekening wil iedereen. Hiervoor zal het gasverbruik omlaag moeten. Om dit te bereiken hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet om uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden/te verlagen.

Eenvoudige energiebesparende tips op een rij:

  • Bespaartip 1:

Start met het binnenhouden van warmte en voorkom 'weglekken van energie' via ramen en deuren. Wist u dat dit de plaats is waar 15% van de warmte 'weglekt'? Plaats daarom goede tochtstrips rond ramen en deuren. Dit is een eenvoudige klus en bespaart al snel tot zo'n €170,- per jaar. Want als het niet meer tocht in huis, kan de thermostaat lager.

  • Bespaartip 2:

Van dakisolatie, spouwmuurisolatie en gevelisolatie tot vloerisolatie en glasisolatie. In Nederland zijn 2 op de 3 huizen niet goed geïsoleerd. Dus kijk waar u kunt isoleren om zo de warmte in huis te houden. De isolatie-zelfscan van Milieu Centraal is een handig hulpmiddel hiervoor.

En vergeet niet dat er subsidies zijn die energiebesparende maatregelen betaalbaarder maken!

  • Bespaartip 3:

Plaats radiatorfolie achter de radiator, zodat de warmte terugkaatst de kamer in. Stel uw klokthermostaat zorgvuldig in op de warmtebehoefte voor overdag en ‘s nachts. Verwarm geen kamers waar u niet bent. En doe 's avonds de gordijnen dicht, zodat de warmte binnen blijft.

  • Bespaartip 4:

Bespaar op warm water door korter te douchen, maximaal 5 minuten. Gebruik een waterbesparende douchekop voor de douche: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. En installeer een thermostatische mengkraan om het douchewater sneller op de temperatuur te hebben. 

  • Bespaartip 5:

Plaats deurdrangers op de deuren in huis, zodat een 'open deur' automatisch dichtvalt en de warmte in de kamer blijft en niet verloren gaat.

  • Bespaartip 6:

Controleer regelmatig of er geen lucht in de radiatoren zit door ze te ontluchten. En laat uw cv-ketel ieder jaar controleren door een specialist. Een goed onderhouden cv-ketel verbruikt minder gas.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief